O Kragujevcu


Kragujevac
(ćirilica: Крагујевац) je 4. grad po veličini u Srbiji, glavni grad i administrativan i zdravstveni centar Šumadije. Nalazi se na obali reke Lepenice. Prema cenzusu 2002. godine, stanovništvo je brojalo 147 473 ljudi. Kragujevac je prva prestaonica Srbije u periodu 1818-1839, i prvi Ustav na Balkanu je proglašen u ovom gradu 1835.godine. Zatim, prvi samostalni univerzitet je osnovan 1838.godine u novoj nezavisnoj Srbiji, a prethodila su osnivanja prve srednje škole (Gimnazija), štamparije (obe 1833.godine), pozorišta (1835.) i Vojne akademije (1837.).

Danas je Kragujevac poznat po oružju, municiji i fabrici automobila Zastava, koja proizvodi Jugo, Floridu, Zastavu 10 (Fiat Punto, po licenci) i Skala automobile do 2008. godine kada je Fiat otkupio fabriku.

Naziv grada potiče od arhaične srpske reči “kraguj”, koja predstavlja jednu vrstu ptice (slična orlu), mada naziv zapravo znači “mesto gde se gnezdi orao”. Zanimljivo je da stare mape pokazuju drugačiji naziv grada (Krakov).

Preko 200 arheoloških mesta u Šumadiji potvrđuju podatak da su prva naselja nastala pre 40 000 godina tokom Paleolitskog doba. Kragujevac je prvi put pomenut u pisanoj formi u 15. veku gde ga Turci nazivaju “selo Kragujevdža”. Grad je postao prominentan u toku turske vladavine (1459-1804) kao prestaonica Beogradskog pašaluka.

Grad Kragujevac je bio razoren više puta i gubio mnogogobrojne živote stanovnika za vreme ratova u istoriji. Grad je počeo da se razvija nakon oslobođenja Srba od Turaka 1818.godine, kada je knez Miloš Obrenović proglasio Kragujevac prestaonicom nove srpske države i izgradio takozvani Amidža Konak. Kragujevac, prestaonica, je napredovala i negovala moderne, napredne, slobodne ideje i sledila mnoge evropske prestaonice tog doba.

Mnoge važne institicije su izgrađene u tom periodu, uključujući prvu srednju školu (Gimnazija), prvu apoteku i prvu štampariju u Srbiji. Mnogi važni obrazovani ljudi, profesori, akademici, naučnici, umetnici i državnici potiču iz Kragujevca. Glavna industrija u toku 19. i 20. veka je bila vojna proizvodnja.

Tokom Prvog svetskog rata, Kragujevac je opet postao prestaonica (1914-1915) i sedište mnogih državnih institucija. Tokom rata, Kragujevac je izgubio 15% stanovništva. Socijalni aspekt, naročito pozorišni život u Kragujevcu tokom ove dve godine je bio veoma izražen. Mnoge kulturne institucije u gradu su prerasle u velika kulturna i industrijska središta centralne Srbije.

Kragujevac je prolazio kroz teška iskušenja, a verovatno je najteži bio takozvani Oktobarski masakr tokom Drugog svetskog rata. Kragujevačka tragedija je bila pokolj 2500-5000 građana – uglavnom Srba i Roma, žena i školske dece – u Kragujevcu od strane nacista 20. i 21. oktobra 1941.godine. Veliki broj streljanja je izveden od 19. do 21.oktobra, u osveti zbog navodnog napada partizana na nemačke vojnike. 50 građana je streljano za jednog povređenog nemačkog vojnika, a 100 za jednog mrtvog vojnika. Među streljanima su bile i čitave generacije dečaka dovedeni pravo iz škole. Spomenik streljanih đaka je simbol grada. Svirepost ovog nasilja je inspirisala Desanku Maksimović, poznatu srpsku pesnikinju bivše Jugoslavije da napiše pesmu “Krvava bajka”.

U periodu posle rata, Kragujevac je razvio mnoge grane industrije. Kragujevac je postao glavni izvozač putnih automobila, kamiona i industrijskih vozila, lovačkog oružja, lanaca, kože i tekstila. Najveće industrijsko i gradsko preduzeće za zapošljavanje je bila Zastava, koja je zaposlila desetine hiljada građana. Industrija je bila pod ekonomskim sankcijama u vreme kada je Slobodan Milošević bio na vlasti, i sve je bilo uništeno bombardovanjem NATO-a 1999.godine. Iako je italijanski proizvođač automobila, Fiat, ponovo pokrenuo proizvodnju u fabrici prema dogovoru, u gradu trenutno vlada ogromna nezaposlenost.

Od 1976.godine, Kragujevac je prerastao u univerzitetski centar. Kragujevački univerzitet uključuje Medicinski, Mašinski, Pravni, Ekonomski, Filološki-umetnički i Prirodno-matematički fakultet.

U gradu funkcioniše i gradsko sajmište – Šumadija sajam koje je smešteno u industrijskoj zoni “Servis dva” gde je izgrađena jedna od tri planirane hale Gradskog sajmišta. Šumadija sajam opslužuje čitav prostor južno od Save i Dunava i kao takav predstavlja jednu od važnijih institucija koje doprinose pozicioniranju Kragujevca kao regionalnog, komercijalnog i naravno sajamskog centra regije centralne Srbije.
 

  Početna strana  |  Sobe  |  Usluge  |  Galerija slika  |  Online rezervacija  |  Kako stići do nas  |  Kontakt  |  O Kragujevcu

Copyright © 2010-2014 Garni Hotel Lama. All rights reserved. created by IMS

 

 

 

 

Sobe English version Kontakt Online rezervacija smestaja Galerija smestaja Početna Hotel LAMA - Kragujevac Usluge